18e verjaardag - ZSM

Ga naar de inhoud

18e verjaardag

informatie
Als een leerling achttien jaar wordt is dat een belangrijk punt in zijn/haar leven. Op dat moment verandert er best veel. De leerling verandert plots van kind in volwassene. Wat dat allemaal betekent hebben we op deze pagina verzameld. We houden ons altijd aanbevolen voor aanvullingen en/of correcties.
Bijbaan in loondienst en belasting
Werkt een jongere, 18 jaar of ouder, in loondienst? Dan wordt er misschien te veel belasting ingehouden op zijn of haar loon. De jongere kan zelf de aangifte inkomstenbelasting (laten) invullen. Krijgt hij/zij meer dan € 14 terug? Verstuur dan de aangifte. Krijgt hij/zij niets terug of minder dan € 15? Dan hoeft hij/zij de aangifte niet te versturen.

PRO- of VSO-leerlingen met een bijbaan, kunnen ook hun werkgever de studenten-en scholierenregeling laten toepassen. Die houdt dan geen of minder loonheffing in op het loon. Hij of zij krijgt dan meer loon uitbetaald. De leerling kan hiervoor het formulier Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling) gebruiken. Dit is van de Belastingdienst.
Abonnementen en contracten
Met achttien jaar is een persoon zelf financieel verantwoordelijk. Een jongere kan zonder toestemming van de ouders een telefoon- of ander abonnement afsluiten.
Let op: iemand van achttien jaar of ouder is dus zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden, betalingsachterstanden en afgesloten contracten. Ouders kunen eventuele aankopen of leningen die hun kind afsluit niet meer terugdraaien.
Kwalificatieplicht
 
Vanaf 18 jaar heeft een PRO-leerling  geen kwalificatieplicht meer. Dit betekent dat hij niet meer naar school hoeft. Ook al heeft hij geen diploma(’s).
Lees hier meer over het hoe en waarom van de startkwalificatie
Uitvaartverzekering
Vanaf 18 jaar kan iedereen een eigen uitvaartverzekering afsluiten. Hiermee verzekert hij/zij zich tegen de kosten van een uitvaart. Hij/zij behoedt zo nabestaanden voor de kosten van bijvoorbeeld een uitvaartverzorger. Sluit hij/zij deze nu af, dan betaalt het minder premie dan als het dit later doet. Het risico is namelijk kleiner dat de verzekeringsmaatschappij al snel moet uitkeren.

Let op: het kan zijn dat een jongere is meeverzekerd via de uitvaartverzekering van de ouders. Of dit zo is, staat in de polisvoorwaarden van hun verzekering. Daar kan ook staan of het kind de verzekering onder gunstige voorwaarden op zijn of haar eigen naam kan zetten.
Terug naar de inhoud